Lyxig parmesankyckling med olivmos
Ingredienser till 4st portioner:
Olivmos:
600g mjölig potatis
1.5dl mjölk
100g smör, brynt
salt&vitpeppar
1knippe persilja
1tsk torkad dragon
1dl kalamataoliver, hackade
Koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av rejält. Mosa och tillsätt mjölk och brynt smör. Vispa till ett slätt mos med ballongvisp och smaka av med salt och peppar. Vänd tillsist ner örter och oliver.
Kycklingen:
60g parmesan, fint riven
blad från basilika
4st kycklingbröst
svartpeppar
1st citron
12 skivor lufttorkad skinka
olivolja
Skär kors och tvärs grunt på undersidan av kycklingbrösten. Krydda med endast peppar. Lägg några hela blad basilika på varje filé. Riv lite citronskal och strö över kycklingen tillsammans med parmesan. Lägg tre skinkskivor på varje bröst så att de överlappar varandra lite. Bred ut plastfolie över brösten och banka ut dem ordentligt med undersidan av en stekpanna.
Låt nu kycklingen ligga i kylskåpet medans du kokar potatisen.
Värm upp en panna. Ta bort folien försiktigt och lägg kycklingen i pannan men skinksidan ner. Ringla över olivolja och låt nu kycklingen vara ifred undertiden som en knaprig yta och fin färg bildas. Stek i ca. 2minuter per sida. Tänk på att inte lägga i all kyckling i pannan samtidigt. Stek hellre i omgångar för att inte värmen ska reduceras för mycket.
Jag serverade med en klyfta citron och tomatsallad.
Tips: Sås behövs inte till denna rätt. Servera istället med att ringla över smakrik olivolja!