Grillad kyckling och ugnsrostade rotfrukter med portvinssås

Ingredienser till 4st portioner:
4st palsternackor, delade på längden
4st morötter, delade på längden
3st potatisar, delade
2st rödlök, delade
1st hel vitlök, delad (behåll skalet på klyftorna)
rapsolja
salt&peppar
1knippe färsk timjan
 
Värm upp ugnen till 225grader. Lägg alla ingredienser i en ugnsfast form och blanda väl. In i ugnen och de ska rostas i ca. 30minuter. 
 
3cm purjolök, finhackad
3msk smör
1msk tomatpuré
2msk vetemjöl
4dl hönsbuljong
1msk soja
0.5dl rödvin
1.5dl portvin
salt&peppar
 

Fräs löken 1msk av smöret i en kastrull tillsammans med tomatpurén tills löken precis börjar brynas. Pudra över mjölet och rör om ordentligt. Häll i buljongen, fortsätt rörandet och låt det koka upp. Häll i sojan, rödvinet och portvinet. Salta och peppra. Koka av i ca. 10 minuter. Rör om då och då. Sila bort löken och smaka av såsen med salt och peppar och rör i de sista 2 msk smör.

4st kycklingfiléer
torkad timjan
paprikapulver
lite spiskummin
vitlökspulver
torkad oregano
salt&peppar

Gnid in kycklingfiléerna med dina favoritkryddor och grilla i grillpanna med smör och rapsolja tills de får en fin yta. Lägg över i en liten ugnsfast form och ställ i botten av ugnen i några minuter tills rotfrukterna är klara. Skiva kycklingen till mindre skivor.

 
(detta är en variant av portvinssås som är lite ampassad till kyckling. Ska du servera såsen till en köttbit så byt gärna ut till köttbuljong och gul lök.)
 

FLER RECEPT och INSPIRATION

 

 

1 felicia:

skriven

gott :)

Kommentera här: