Boeuf Bourguignon

En av de godaste franska klassikerna!

Ingredienser till 6st portioner:
 
 
Boeuf Bourguignon
1kg grytbitar, av högrev
olja
smör
salt&peppar
3msk tomatpuré
50cl rött vin
6dl vatten
3msk kalvfond
3st lagerblad
2st vitlöksklyftor, tunt skivade
1knippe färsk timjan
1st gul lök, finhackad
150g fläsk, rimmat och tärnat
4st morötter, slantade
200g steklök, hela
200g små champinjoner, delade
1st fänkålsstånd, strimlad
1nypa strösocker
 
Jordärtskocksmos
500g potatis, mjölig
250g jordärtskockor
1dl vispgrädde
25g smör
salt&peppar
1knippe färsk persilja, finhackad
 
Bryn köttet till en fin stekyta i smör och olja. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten, fond, lagerblad, vitlök och timjan.  Låt koka sakta i ca. 1timme. Stek gul lök och morötter tillsammans med fläsket i smör tills det får en aningen bränd yta. Häll över i långkoket. Låt nu koka sakta ytterligare 1timme. Stek champinjoner, steklök, fänkål och karamellisera en aning med en rejäl nypa strösocker. Häll över i grytan och fortsätt håll varm på låg värme med lock undertiden moset görs.
 
Koka potatis och jordärtskockor i lättsaltat vatten i ca. 20min. Häll av vattnet och låt ånga av. Mosa tillsammans med smör. Häll i lite grädde i taget och vispa med ballongvisp tills lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar och vänd ner rikligt med persilja. 
 
Red eventuellt av långkoket med lite maizena utrört i vatten.
 
Smaklig måltid!
 
 
FLER RECEPT och INSPIRATION
Råberts mat
 
1 Annika:

skriven

Gott!

2 Cecilia | Hårdrockande feminist:

skriven

Ser smaskigt ut :D

Kommentera här: