Räksoppa med aioli

Ingredienser till 4st portioner:
600g färska räkor
2msk olivolja
2st scharlottenlökar, finhackade
1st liten fänkål, finhackad
1msk tomatpuré
6dl skaldjursfond (fond+vatten)
1dl torrt vitt vin
3dl vispgrädde
salt&peppar
dill
 
Skala räkorna och spara skalen. Ställ in räkorna i kylen medan soppan kokas. Fräs räkskalen med olivolja i några minuter. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré och låt fräsa vidare en liten stund. Häll ner fond och vin. Låt sjuda i ca.10minuter. Sila av skalen och grönsakerna. Häll tillbaka soppan i kastrull och tillsätt grädden. Låt koka i ca. 10minuter.
 
Aioli:
2st äggulor
1tsk vitvinsvinäger
1tsk citronsaft
3st vitlöksklyftor, pressade
1dl olivolja
1dl rapsolja
cayennepeppar
salt&vitpeppar
 
Vispa ihop äggulor med vinäger, citronsaft och vitlök. Häll ner oljan försiktigt under ständig vispning. Självklart går det bra att använda stavmixer istället. Smaka av med cayenne, salt och peppar. 
 
Bottna tallrikarna med räkor, aioli och dill. Häll ner soppan försiktigt.
 
Smaklig måltid!
 
FLER RECEPT och INSPIRATION
 
 
1 Anneli:

skriven

Åh, den där såg riktigt fin ut! :)

Kommentera här: