Grillad lax med quinoasallad, limeyoghurt och nötfri pesto
Ingredienser till 4st portioner:
4st laxfiléer
salt&peppar
3dl svart quinoa
150g getost, smulad
6st cocktailtomater, tunt skivade
5st rädisor, tunt skivade
2st champinjoner, skivade
1st paprika, finhackad
0.5st purjolök, tunt skivad
en stor näve rucola
0.5st citron, saften
salt
2.5dl turkisk yoghurt
1st lime, skal och saft
1kruka basilika
15g solrosfrön, rostade
1st vitlöksklyfta
ca 0.5dl finriven parmesanost
0.75dl olivolja
en nypa salt
15g solrosfrön, rostade
1st vitlöksklyfta
ca 0.5dl finriven parmesanost
0.75dl olivolja
en nypa salt
Börja med peston och yoghurten så att de får stå till sig i kylskåp innan servering.
Lägg basilikablad, solrosfrön, vitlök och parmesanost i en mixer. Mixa tills alla ingredienser har blandat sig riktigt. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medans du fortsätter mixa. Smaka av med salt och tillsätt gärna lite mer olja om du önskar.
Blanda yoghurt med både fint rivet skal och saft från lime.
Skölj först quinoan väl i ljummet vatten. Koka sedan upp nytt vatten (mått enligt förpackning), tillsätt quinoa och låt koka under lock på svag värme i 15 minuter. Tillsätt salt och låt svälla några minuter. Låt quinoan kallna innan du blandar med resten av ingredienserna till salladen. Detta för att du inte vill ha en varm sallad där getosten smälter. Smaka av med salt och citronsaft.
Krydda laxen med endast salt och peppar. Grilla i grillpanna med smör, snabbt under hög värme. Max 1min/sida.
SMAKLIG MÅLTID!
FLER RECEPT och INSPIRATION
Råberts mat
Råberts mat